Az instant élesztő a modern konyha egyik legnépszerűbb vívmánya. Sokáig eláll, kis helyet foglal a polcon, kiválóan használható kelt tésztákhoz és helyettesíthető vele a friss élesztő.
Összetevők:
saccharomyces cerevisiae / szárított élesztő, emulgeálószer (E 472c)
Allergének:
Nyomokban tejből készült termékeket, szóját és szulfitokat is tartalmazhat.
Energiaérték: 1715 kJ (410 kcal)/100 g
Tippek a tökéletes kelt tészta elkészítéséhez:
- A lisztet szitáljuk át majd ezután alaposan keverjük össze a Haas Natural Instant élesztővel. Ez azért fontos, mert a szitálás során több levegő kerül a lisztbe, könnyebben, jobban keveredik össze az instant élesztővel, így a tészta lazább szerkezetű lesz.Figyeljünk rá, hogy az instant élesztő használatakor kicsit több folyadékot kell használnunk. Egy kilogramm liszt esetében 0,5-0,6 dl langyos tejjel vagy vízzel többet mérjünk a tésztához.
- Palacsinta tészta készítéséhez is használjunk Haas Natural Instant élesztőt, így a kisült tésztánk sokkal könnyebb, lazább szerkezetű lesz. 30 dkg liszthez egy mokkáskanál instant élesztőt tegyünk. A Haas Natural Instant élesztővel készült palacsintához egy receptet is ajánlunk, melyet ide kattintva érhettek el.
- A kenyér és péksütemény akkor jó, ha ropogós és könnyű. Vigyázzunk, hogy az instant élesztőt soha ne adagoljuk túl, tartsuk be a receptben megadott adagolását, mert a tészta először túlságosan felfújódik, majd összeesik.
A kész kelt tésztát le lehet fagyasztani. Felengedés után bátran formázható és ízlés szerint készíthetünk belőle lekváros buktát, mákos, almás vagy túrós batyut, kakaós és fahéjas csigát. A már megformázott de még ki nem sütött péksüteményt is fagyaszthatjuk, sütőpapírral bevont tálcán. Természetesen ez nagyon sok helyet foglal a mélyhűtőben, így a már megfagyott kis péksüteményeket zacskóban is tárolhatjuk.Ha friss péksüteményt szeretne reggelizni, előző este vegye ki a fagyasztóból, rakja tepsire, és tegye át egy normál hűtőszekrénybe, így reggel tökéletes állagú lesz a tészta, sütéskor nem szárad ki. Ekkor először 5 percig közepes hőmérsékleten süssük, majd utána állítsuk a sütőt magasabb hőfokra. (190C, légkeveréses sütőben 175C).
Felhasználási javaslat:
Egy tasak Haas Natural Instant élesztő 1 kg liszthez elegendő.
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tárolandó.
A Haas Natural Instant élesztő a tasak felbontása után 3 napon belül felhasználandó.
Forrás: gyártó/forgalmazó 2015. január