PCX átvevő pont | nov. 25 | |
DPD Pont | nov. 26 | |
Foxpost | nov. 26 | |
Packeta | nov. 26 | |
MPL Automata | nov. 26 | |
DPD Futár | nov. 26 | |
Posta Pont | nov. 26 | |
MPL Futár | nov. 26 | |
Expressz szállítás | nov. 25 | |
Nagy csomag | nov. 28 |
A lekvár készítésekor nagyszüleink a fortyogó, forró lábas mellett órákig ácsorogtak és várták, hogy végre besűrűsödjön és üvegekbe tölthessék. Időt és energiát takaríthat meg, ha a tökéletes kocsonyás állag elérésére nem csak a gyümölcsökben található pektint használja. A Nature Cookta Special Pektin segítségével otthoni körülmények között is csábítóan ízletes, különböző színekben pompázó gumicukrokat is készíthet.
A pektin előfordulása
Lekvárkészítésre már évszázadokkal ezelőtt használták a pektint, melyet először Henri Bracconot jegyzett fel 1825-ben. A húsosabb gyümölcsök - mint az alma vagy a körte - is magukban rejtik ezt az értékes, természetes zselésítő anyagot. Megtalálható még a csipkebogyóban, sárgarépában és a zellerfélék családjába tartozó murokban is. A tökéletesebb íz és állag elérése érdekében már az elődeink is tettek alacsony pektintartalmú gyümölcsökből készült lekvárokhoz magasabb pektin-tartalmúakat. A szárazföldi növények sejtfalában található heteropoliszacharid mennyiségét és struktúráját meghatározza az adott növény fajtája, kora és az is, hogy mely részében található. (A növény erősebb részei több pektint tartalmaznak.) Minél érettebb a gyümölcs, annál alacsonyabb koncentrációban van jelen, ezért az élelmiszeripar a citrusokból való kivonása mellett a savanykás almából nyert pektint használja fel a legtöbbször. Széles körben alkalmazza a lekvárok és dzsemek készítésénél. A pékáruknál a zsírok helyettesítőjeként funkcionál. Stabilizáló hatása miatt a kozmetika ipar szintén felfedezte magának. Ha a szivarozásnak hódolunk és a sérült dohányleveleket szeretnénk visszatapasztani, akkor ez a természetes anyag ebben is segítségünkre lehet.
A pektin a konyhában
Vízmegkötő képességét nap mint nap kamatoztatja a zselésítésre használt pektin. Olyan megbízható, természetes alapú stabilizálószer a konyhában, amellyel javíthatunk a lekvárok, zselék, dzsemek minőségén, eltarthatóságán. Fantasztikusan finom édességeket készíthetünk a felhasználásával. Elsősorban a gumicukrok előállításához ajánljuk a Nature Cookta Special Pektint. Édesítővel és vízzel elegyítsük, majd állandó kevergetés mellett, lassú tűzön forraljuk fel citromlével és kókusztejjel. Forrástól számítva 5-6 percig főzzük, majd pár percig hűtsük, mielőtt formákba kiöntjük. Hagyjuk addig állni, amíg a zselé meg nem dermed. Utolsó lépésként a formákból kiborítva már darabolhatjuk is. Ha a megvalósításhoz bonbon és jégkockaformát használunk, akkor nem csak beltartalmi értéke, hanem a külseje is különleges lesz ennek a finomságnak. Olvasztott csoki felhasználásával adalékanyagmentes szaloncukrot is készíthet belőle. Ez a különleges alapanyag nagyszerű tortabevonókhoz, különleges desszertekhez és fagylaltokhoz is. A pektin fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.
Tartalmaz: 100% citruspektin
Kiszerelés: 80 gramm
Forrás: gyártó/forgalmazó 2015. szeptember