PCX átvevő pont | dec. 30 | |
DPD Pont | dec. 31 | |
Packeta | dec. 31 | |
Foxpost | dec. 31 | |
MPL Automata | dec. 31 | |
DPD Futár | dec. 31 | |
Posta Pont | dec. 31 | |
MPL Futár | dec. 31 | |
DPD Expressz | dec. 30 | |
Nagy csomag | jan. 07 |
A cukornád, amelyből a nádcukor készül, a trópusi és szubtrópusi területeken terem. Érdekesség, hogy aratáskor a növény szárát vágják csak le, nem húzzák ki a földből, így újra teremni tud és nem kell újra ültetni, vagyis egy megújuló cukorforrás. Ez nem csak gazdaságossá teszi a nádcukor termelését, de környezetvédelmi szempontból is hasznos.
A nádcukrot a növény húsos szárában található nedvből nyerik, feldolgozása során nem használnak semmilyen adalékanyagot. A folyamat során különválik a finom, kristályos cukor és a melasz (ezt a mellékterméket később a rum gyártásához használják fel), de a színanyagok egy része megmarad a cukorkristályokba zárva, ennek köszönheti a cukor a különleges, kellemes színét. Minél több színanyag marad a cukorban, annál karakteresebb az íze és aromája.
A lágy sötétbarna nádcukor különlegessége, hogy a kíméletes feldolgozásnak köszönhetően az átlagosnál jóval több melasz marad a végtermékben, ettől van sötét színe és karamellre emlékeztető illata. A nádcukor kémiailag ugyanúgy szacharóz (két cukormolekulából álló szénhidrát), mint a répacukor, tehát nem ajánlott azoknak, akiknek figyelniük kell a cukorbevitelükre. Viszont mivel természetes, szennyeződés és mesterséges színezékmentes, jobb választás mindenki más számára.
Összetevők:
nádcukor, nádmelasz.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 1647 kJ (388 Kcal)
Zsír: 0 g
- ebből telített: 0 g
Szénhidrát: 96,1 g
- ebből cukrok: 96,1 g
Fehérje: 0 g
Só: 0,2 g
Felhasználás:
Felhasználása a répacukorhoz hasonló, ételben, italban, sütéshez, főzéshez vagy hideg fogásokhoz egyaránt felhasználható. Íze és illata karakteresebb, lágyabb, különleges aromát kölcsönöz a ételekhez. Különösen érdemes olyan fogásokban nádcukorral kiváltani a répacukrot, ahol a cukor ízének fontos szerepe van (pl. habcsók, habkrém, karamell). Adagolása nem tér el a kristálycukorétól.
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tárolandó!
Származási hely: Csehország
Forrás: gyártó/forgalmazó 2023 március