PCX átvevő pont | dec. 06 |
Hazánk egyik legismertebb növényi olaja, egészségesebb, hidegen sajtolt változatban. Érett és válogatott napraforgómagvak kerülnek sajtolásra kizárólag mechanikai eljárással. Lágy ízvilága és a pirított napraforgóra emlékeztető illata miatt széleskörűen felhasználható, mégis különleges. A hidegen sajtolt napraforgóolaj körülbelül 85 százalékban tartalmaz többszörösen telített zsírsavakat. Ehhez társul a sejtanyagcserében fontos szerepet betöltő lecitin, az E-vitamin, az A-vitamin, a többféle B-vitamin, a fehérjék (mint a globulin), valamint a további zsír- és aminosavak: a palmitinsav, a sztearinsav, az arachinsav, a lignocerinsav és az arginin. A napraforgómag az egyik legjobb F- vitamin-forrás.
A magas vitamintartalma miatt erősíti az immunrendszert, emellett méregtelenítő és tisztitó hatással is bír. A bélrendszerben könnyen felszívódó fitoszterin révén kedvező a hatása az érrendszerre. Az E-vitaminnak köszönhetően közömbösíti a szabad gyököket, így szabályozza a sejtanyagcserét, elősegíti az egészséges sejtfejlődést, így fiatalító hatású. Nyákoldó, ezért jól alkalmazható hörghurut és köhögés ellen. Külsőleg masszírozáshoz és szájöblítéshez alkalmas.
Felhasználási javaslat: Sokoldalúan használható, mint a hagyományos eljárással készült társa, mégis ajánlott alacsonyabb hőfokon, rövidebb ideig melegíteni. Sütéshez és főzéshez egyaránt kiválóan használható.
Forrás: gyártó/forgalmazó 2021. december