PCX átvevő pont | nov. 26 | |
DPD Pont | nov. 27 | |
Foxpost | nov. 27 | |
Packeta | nov. 27 | |
MPL Automata | nov. 27 | |
DPD Futár | nov. 27 | |
Posta Pont | nov. 27 | |
MPL Futár | nov. 27 | |
Expressz szállítás | nov. 26 | |
Nagy csomag | nov. 29 |
Nem kell lemondania a liszttel készült ételekről, ha a búzaliszt legtökéletesebb alternatíváját, az édeskés ízű gesztenyelisztet használja a konyhában. Erős aromája miatt elsősorban azoknak ajánlott, akik szeretik a gesztenye semmivel sem összetéveszthető, jellegzetes ízét.
Először 15-20 napig 45-50C-on szárítják, majd géppel hántolják. A törmelékek eltávolítása után az egészet átszitálják. Fém tárolókban szállítják, majd géppel és kézzel is átválogatják, ezután őrlik finomra.
A GESZTENYELISZT A TÖRTÉNELEMBEN
Míg a gesztenyeliszt Magyarországon egy újabb termék a reformélelmiszerek palettáján, addig Olaszországban már több száz éve ismerik: a középkori Itáliában a búzaliszt konkurense volt. Gesztenyeünnepet októberben nem csak Toszkána Marradi nevű falujában tartanak, hanem a vasi Velem községben is. Franciaországban manapság is a péksütemények közkedvelt hozzávalója. A gesztenyeliszttel készített kenyérlepény (focaccia castagna) az egyik legősibb és legismertebb olasz receptek között szerepel. Magyarországon főként Göcsejben és az Őrségben volt nagy hagyománya a gesztenyelisztből készült ételeknek, hiszen ezen a területen nem termett meg a gabona.
GESZTENYELISZT A KONYHÁBAN
A receptben megadott mennyiséget 100%-ban is helyettesítheti gesztenyeliszttel, de más lisztekkel is keverheti. Az állaga nagyon hasonló a búzalisztéhez, azonban kevesebb emészthető (nettó) szénhidrátot tartalmaz. (Mindössze 76 gramm szénhidrát van 100 gramm gesztenyelisztben.) Kenyerek és péksütemények sütéséhez ajánljuk, főként mogyorós, mandulás, gesztenyés, mézes és csokoládés finomságokhoz.
Felhasználásával nagyon jó kekszeket, palacsintákat, kelt tésztákat készíthetünk. Íze nagyon jól harmonizál a gnocchi tésztájában is. Az olaszokhoz hasonlóan alkalmazhatjuk különféle kásákhoz vagy a náluk népszerű castagnaccio süteményhez is, mely fenyőmaggal, rozmaringgal, mazsolával gazdagított desszert.
Allergének:
A gesztenye a diófélékhez tartozik, ezért az arra allergiásoknak nem ajánlott a fogyasztása!
Átlagos tápérték 100 g-ban:
Energia: 1436 kJ/343 kcal
Zsír: 4 g
- amelyből telített zsírok: 0 g
Szénhidrát: 76 g
- amelyből cukor: 0 g
Fehérje: 6 g
Só: 0 g
Kiszerelés: 500 g
Tárolás:
Eredeti csomagolásában tárolva száraz, hűvös helyen tartandó! Főleg a nyári hónapokban felbontása után tartsa hűtőszekrényben 0-4C között, óvja az élősködőktől.
Származási hely: EU (Olaszország)
Figyelmeztetés:
A gesztenyeliszt fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.
Forrás: gyártó / forgalmazó - 2017 július