PCX átvevő pont | nov. 26 |
A hidegen sajtolt szójaolaj zsírsavösszetétele, a telített és a telítetlen zsírsavak aránya igen kedvező. A legfontosabb növényi esszenciális zsírsavforrás egyike, mert nem csak Omega-6, hanem Omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. A szójaolaj antioxidáns, a gyulladásos tüneteket csökkentő, a cukorbetegek érszövődményeit megelőző és a bőr rugalmasságát növelő tulajdonságokkal rendelkezik.
Védelmező fitoösztrogének
Számos növényben, sok hüvelyesben, így a szójában is nagy mennyiségben találhatók a fitoösztrogének közé sorolható izoflavonok, melyek ösztrogénhez (nemi hormon) hasonlók, de gyengébb aktivitásúak, viszont a növényekben sokkal nagyobb koncentrációban vannak jelen, mint a vérben. A fitoösztrogének szerkezeti és funkcionális hasonlóságuknak köszönhetően, a nemi hormonokhoz hasonlóan védő szerepet játszanak a menopausa, a csontritkulás, a szív- és érrendszeri és a daganatos megbetegedésekben.
A jótékony lecitin
A hidegen sajtolt szójaolaj fontos alkotóeleme a lecitin nevű zsírszerű vegyület, amely foszfolipidek keverékéből épül fel. A foszfolipidek minden sejtmembránban megtalálhatóak és nélkülözhetetlenek az agy, az idegrendszer, illetve a máj optimális működéséhez. A lecitin erősíti az idegrendszert, javítja a koncentrálóképességet, megelőzheti az epekőképződést, javítja a májfunkciót, emellett koleszterinszint- és vérnyomáscsökkentő hatású.
Átlagos tápérték 100ml termékben:
Energia tartalom 3700 Kj (900 kcal)
Zsír 100 g
- telített zsírsav 15g
- egyszeresen telítetlen 28g
- többszörösen telítetlen 57g