PCX átvevő pont | nov. 18 |
A kender az emberiség történetében az élelemtermelés kezdete óta termesztett növény. Számtalan felhasználási módja ismert. Készítettek belőle vitorlát, kötelet, papírt, de élelmiszerként és gyógyszerként is alkalmazták. Kínában, Ausztráliában és Európában a nagy éhínségek idején életmentő táplálékul szolgált a lakosságnak.
Gyógyító hatása évezredek óta ismert. Különböző részeiből készült kivonatok a világban mindenütt az emberi betegségek legelterjedtebb gyógyszerei voltak. Ma a kender a "tiltott város". A legtöbb embernek a kábítószer jut eszébe róla. Éppen ezért még a növény termesztését is tiltják a világon. Nem veszik tudomásul, hogy ez őseink mindennapi étke volt.
A kendermagból magas tápértékű olaj sajtolható ki, amely a növényvilágban a legnagyobb mennyiségben tartalmaz olyan, esszenciális zsírsavakat, amelyeket a test nem képes önmaga előállítani, a táplálkozás során kell felvenni. Ezek az esszenciális zsírsavak felelősek immunválaszunkért, és megtisztítják érrendszerünket a koleszterintől és a lerakódásoktól. A többszörösen telítetlen zsírsavaknak alapvető szerepük van az agy megfelelő működésében, a szaporodásban és az anyagcsere-folyamatokban, továbbá segítenek fenntartani a bőr és a haj egészségét.
Tanulmányok bizonyítják, hogy az omega-3 zsírsavban gazdag étkezés elősegíti a megfelelő koleszterinszint fenntartását. Az omega-9 zsírsav nem esszenciális zsírsav, ami azt jelenti, hogy az emberi test képes korlátozott mennyiségben előállítani. Csökkenti az érfalakon a mész lerakódását, a vércukorszintet egyensúlyban tartja és javítja az immunrendszert.
Külső bevétele hasznos. A GLA (gamma-linolén-sav) egyike az esszenciális zsírsavak két fajtájának. Legalább olyan fontos szerepe van a szervezet számára, mint a vitaminoknak. Hatásos ízületi gyulladás, gyulladással járó rendellenességek, fekélyek gyógyítására. A GLA használatával sikert értek el már agydaganatos betegek kezelése során is.
Az Egyesült Államokban és Európában ekcéma, valamint a menstruációs ciklussal együtt járó mellfájdalom kezelésére alkalmazzák. A kendermagolaj minden olajozási problémámat megoldja.
A kendermagolaj fogyasztásának előnyei (Hemp Oil Canada Inc.)
A kendermagolajban található zsírsavak:
Omega-3 19%
Omega-6 57%
Omega-9 12%
Palmitin 6%
Stearin 2%
Gamma-linolen 1,7%
Egyéb 2,3%
Az omega-3, omega-6 és az omega-9 zsírsavak javítják a szív egészségét.
Átlagos tápérték 100ml termékben:
Energia tartalom 3700 Kj (900 kcal)
Zsír 100 g
- telített zsírsav 10g
- egyszeresen telítetlen 14g
- többszörösen telítetlen 76g
A kendermagolaj egyszerű felhasználási módja:
Mivel a kendermagolaj nagyon ízletes, fogyaszthatja úgy is, hogy a napi étkezések során ételét meglocsolja egy evőkanál olajjal, vagy kedvenc italába keveri. Nagyszerű főtt vagy párolt zöldségekhez, salátákhoz, még a vajat is helyettesítheti vele, vagy egyszerűen kortyolgathatja.
Tárolás:
A kendermagolaj tartósítószert nem tartalmaz, felbontás után hűtőszekrényben kell tárolni!